Site icon Cruisein

מאון בטעם של ים ומיונז: מסע ב-Explora II ללב מנורקה

מאון, מנורקה. ספרד. הנמל הציורי. צילום עוזי בכר

בבוקר קייצי בסיפונה של EXPLORA II, המגה-יאכטה החדשה והיוקרתית מבית Explora Journeys, נפתח בפניי מסע מלא הפתעות באחד האיים הכי לא מדוברים – והכי מרגשים – של ספרד: מנורקה (Minorca), אי פראי ושליו בארכיפלג האיים הבלאריים שבמערב הים התיכון. יעד ההפלגה: מאון (Mahon), עיר הבירה הקטנה של מנורקה, שגיליתי בה שילוב בלתי רגיל בין טבע עוצר נשימה, היסטוריה קולינרית, ועבר קולוניאלי שהותיר חותם עד ימינו.

מאון – בירתו השקטה של אי שלא ממהר לשום מקום

מאון, הידועה גם כ-Maó בקטלאנית, היא הרשות המקומית השנייה בגודלה באי, והנמל שלה נחשב לאחד הנמלים הטבעיים הארוכים והעמוקים באירופה. שטח האי מנורקה הוא 694 קמ”ר, והוא מונה כ-100 אלף תושבים. באוקטובר 1993 הוכרז האי כולו על ידי אונסק”ו כשמורת ביוספרה, בזכות מערכת האקולוגיה הייחודית שלו – שילוב של חופי זהב, ביצות, סלעי גיר וצמחייה ים-תיכונית עשירה.

מקור שמו הלטיני של מנורקה – Minoricus – משמעו “הקטנה”, לעומת שכנתה מיורקה (“הגדולה”). שני האיים הללו מכונים יחד “האיים הגימנסיים”, מושג גיאוגרפי שחוזר לימי קדם.

מאון, מנורקה. ספרד. בתים מקומיים. צילום עוזי בכר

איפה נולד המיונז?

העובדה המפתיעה ביותר שלמדתי על מאון היא שהיא כנראה אחראית לאחד הרטבים הכי נפוצים בעולם: מיונז. כן, אותו רוטב לבן-צהבהב שכולנו מכירים – מקור שמו, לפי הגרסה הרווחת ביותר, הוא בעיר Mahon. בשנת 1756, לאחר שהכוחות הצרפתיים כבשו את האי, השף של הדוכס המקומי אילתר רוטב מבוסס חלמונים, שמן וחומץ, והעניק לו את השם “Mahonnaise” – שלימים הוסב ל-Mayonnaise.

יש גרסאות נוספות למקור השם:

*מהמילה הצרפתית manier (לערבב/לטרוף).

*מהמונח הצרפתי העתיק Moyeu (חלמון, או “מרכז”).

אבל התיאוריה שמנצחת את כולן – טמונה כאן, במאון.

סיור מודרך בשמורת ס’אלבופרה דה גראו – מסע בטבע הפראי של האי

שמורת ס’אלבופרה דה גראו. צילום עוזי בכר
שמורת ס’אלבופרה דה גראו. באר מים. צילום עוזי בכר

את האי גילינו דרך סיור רגלי מודרך של 4 שעות, בהדרכת פרנסיס הואר (Francis Hoare) – מדריך תיירים בריטי שחי באי מאז שנות ה-90. פרנסיס, שמדריך קבוצות ממדינות שונות, לקח אותנו ללב השמורה החשובה ביותר במנורקה: פארק הטבע ס’אלבופרה דה גראו (Parc Natural de s’Albufera des Grau).

השמורה נחשבת ל”לב הירוק” של האי – אך לא תמיד כך היה. בעבר, האזור היה תחת איום של פיתוח נדל”ני, ורק בזכות מאבקי שימור נרחבים הפך לפנינה אקולוגית מוגנת.

שמורת ס’אלבופרה דה גראו. חיות בר נדירות. צילום עוזי בכר

מה רואים שם?

*לגונת מים מתוקים עצומה – המרכז האקולוגי של השמורה, שהיא בית ליותר מ-100 מיני ציפורים, כולל נשרים, ברווזים, מגלנים, שחפים ואף פלמינגו נודדים.

*שביל קאמי דה קוואלס – שביל עתיק מקיף את האי, ומאפשר צעידה נעימה בין ביצות, גבעות, דיונות חול, שדות חקלאיים, סלעים געשיים וחופי ים.

*חיות בר נדירות – כמו צבי הרמן, סוסים רועים בטבע, לטאות מקומיות ולעיתים גם שועלים.

*מגדל טורה דה רמבלה (Torre de Rambla) – מבנה צבאי שהוקם על ידי הבריטים בראש צוק, ממנו תצפית מרהיבה על האי הקטן אילה ד’אן קולום (Illa d’en Colom) והים הפתוח.

פרטים חשובים

*משך הסיור: כ-4 שעות

*מיועד למבוגרים ולילדים מגיל 3 ומעלה

*חובה להצטייד ב: לפחות שני בקבוקי מים,כובע, משקפי שמש ונעלי הליכה נוחות.

*מחיר: 90 אירו לאדם דרך דלפק הסיורים באונייה.

מפרץ נסתר, עיירה קטנה וחוף לבן

Cala des Grau – מפרץ שקט ויפהפה. צילום עוזי בכר

באזור השמורה שוכן Cala des Grau – מפרץ שקט ויפהפה עם חוף Es Grau, בו המים רדודים, חמימים ושקטים – אידאליים למשפחות. ליד החוף תמצאו את העיירה Es Grau – כפר דייגים קטנטן עם קסם נינוח של פעם: בתי אבן לבנים, מזח עץ קטן, מסעדת דגים מקומית ואפס תיירות המונית.

Cala des Grau – מפרץ שקט ויפהפה. מסעדת דגים מקומית. צילום עוזי בכר

סיכום: לגעת בטבע, בים – ובהיסטוריה שמתחבאת בצלחת

מסע לMahon ולשמורת ס’אלבופרה דה גראו הוא לא רק חופשה – אלא תזכורת לכך שיש מקומות בעולם שבהם הכול קשור: הנוף, הרוח, הטעם והעבר. מקום שבו ניתן לראות נשרים דואים בצהריים, לאכול רוטב שנולד לפני מאות שנים, לשמוע בריזה שקטה במקום צפירות, ולהיזכר איך נראה עולם איטי – וטוב יותר.

מחפשים מסע שמשלב יוקרה, טבע פראי, היסטוריה עמוקה וטעם בלתי צפוי? עלו ל-Explora II – ותנו למנורקה לעשות את שלה.

Cala des Grau – מפרץ שקט ויפהפה. צילום קרוזאין

ברוכים המצטרפים לקבוצת הפייסבוק ״קרוז חלום של הפלגה״ – הייחודית בעולם הקרוזים. למעלה מ-15,900 חברים

הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ קרוז אין-חדשות חמות מהים”

חפשו אותנו גם בטלגרם

Exit mobile version